top of page

Hány megapixeles a szemünk?


Sokunkban felmerülhet ez a kérdés, hiszen, ha azt tudjuk, hogy az okostelefonok kamerái hány megapixelesek (például az Iphone 11 Pro készülék kamerája 12 megapixeles, ami annyit tesz, hogy 12 millió képpontból áll), akkor a szemeinket is érdemes volna ilyen aspektusból megvizsgálni.

Képfelbontás

Természetesen a látásunk érzékszervét nem mérhetjük össze egy okostelefon képességeivel, mivel a szemünk nem állóképet rögzít, az általa rögzített látványt folyamatosan dolgozza fel az agyunk. A kivetített kép mozgásban van, és emiatt a mozgás miatt talán egy biztonsági kamera működési elméletével lehetne a legjobban összevetni szemünket. Ennél az összehasonlításnál azonban az a bökkenő, hogy a perifériák képéről kevesebb információ jut el az agyunkig, így tehát megállapítható, hogy a látómezőnkben a képfelbontás nem egyenletes.

Hogyan számolhatjuk ki?

Ezen tényezőket figyelembe véve nehéz kiszámítani, hogy pontosan hány megapixeles is a szemünk, de a neves bolygókutató, Roger N. Clark, aki a digitális képalkotás szakértője, mégis megfejtette ezt a talányt.

Clark szerint a kérdés kulcsa az agyunkban keletkező kép, ami magasabb felbontású. De pontosan mekkora?

A számolás levezetése kissé hosszas és bonyolult és a végeredmény megértéséhez szükséges néhány tényezőt megmagyaráznunk. Clark egy 90x 90 fokos látómezőt vesz alapul. Az emberi látásélességet az 1/a hányadossal szokták jelölni, ahol az “a” egy szögpercre vonatkoztatott “x” érték. Ennek értéke attól függ, hogy hogyan használják az élesség tesztelésére kialakított rácsmintát.

Clark korábbi kutatásai szerint egy átlagos emberi szem látásélessége 1/0,3. Ebből kiindulva a következő egyenlet vezethető le: 90 fok x 60 szögperc x 1/0,3 x 90 fok x 60 szögperc x 1/0,3= 324 000 000 pixel, ami 324 megapixel.

A természet csodája

Ez az érték azonban lehet nagyobb is, történetesen 576 megapixel, ha a látómező egy adott pontjára, fejünket nem mozgatva fókuszálunk, azonban a látómező vizsgálása közben forgatjuk szemeinket. Bár igaz, hogy a megkapott összeg csak egy gondolatkísérlet eredménye, de ez a szám igencsak magas. Tulajdonképpen csak egy síkfilmes kamera felbontása tud vetekedni az ember szemével.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page