top of page

A GE elad, de marad


Jelentős szervezeti átalakítás előtt áll a General Electric (GE), amely, mint arról beszámoltunk, eladja teljes fényforrás üzletágát, a GE Lightingot. A tervezett tranzakció a legnagyobbak egyike az elmúlt évtizedek hazai cégeladásai között. Az ügylet hátteréről Joerg Bauer, a GE Hungary Zrt. elnökétől a Népszava megtudta, hogy a világ legnagyobb cégeinek egyike, a GE rendszeresen átrendezi tevékenységi körét, megválik egyes üzletágaktól, ugyanakkor más területen működő vállalkozásokat felvásárol.

A fényforrás üzletágnál korábban megkezdődött a koncentráció, világszerte a korábbi hét helyett már csak két országban működik, hazánk mellett a még az Egyesült Államokban, ám azt az üzemet is eladják most. Az elnök abban reménykedik, hogy találnak megfelelő érdeklődőt, olyanokat, akik nem számolják fel Magyarország világviszonylatban is számon tartott, több mint száz éve működő fényforrásgyártási üzleti kultúráját. A tárgyalópartnerek között egyébként egyaránt található pénzügyi és szakmai befektető is, de mivel a tárgyalások még csak kezdeti stádiumban vannak, így a vevők szándékai nem ismertek. Az új tulajdonos mindenképpen jól jár - mondta Joerg Bauer -, hiszen a GE fényforrástermékei versenyképesek, magas termelékenységi mutatókkal dolgoznak.

Az 5000 munkavállaló sorsa egyébként a tárgyalások kimenetelétől függ. Amennyiben az új tulajdonosok megválnának valamennyiüktől vagy csak egy részüktől, akkor a végkielégítés mellett arra számíthatnak, hogy könnyen el tudnak majd helyezkedni, mert a rokonszakmákból is munkaerőhiány van.

Egyébként az átszervezések a GE-nél nem mennek ritkaságszámba. Az egykor főleg az elektromos iparágban tevékenykedő cég az 1960-as években könyvelési és az adóoptimalizálási okokból kezdte kiszélesíteni a profilját. Ennek során 1989-ben vásárolta fel a Tungsram fényforrás gyár tulajdonának előbb 50, majd 100 százalékát. Ez mindmáig a legnagyobb amerikai tőkebefektetés Magyarországon, és a társaság a legnagyobb hazai foglalkoztatók egyike, több, mint 10 ezer munkavállalóval.

A cégcsoport mostani átalakulását követően a hangsúlyt ezentúl a szállítmányozásra és az áramellátásra, valamint a feldolgozóiparra helyezik. Egyébként július végével lemondott a posztjáról Jeff Immelt, aki 16 évig volt a cégcsoport vezérigazgatója, de a jövő év elejéig még az igazgatóság elnöke marad. Nevéhez fűződik a pénzügyi üzletág eladása, ennek révén váltak meg az azóta ismét állami tulajdonban került Budapest Banktól. Irányítása alatt megvették a francia Alstom erőművi és áramelosztó üzletágát, amely a magyarországi üzemet is érintette. (Ezért is reménykednek abban, hogy a Paks 2 atomerőmű beszállítói lehetnek, emellett szóba jöhetnek a 2001 óta Veresegyházon működő, világszínvonalú turbinagyár termékei is. A Pest megyei városban ugyancsak gyártanak erőművi berendezéseket.)

A GE folyamatos átszervezéseit a befektetők nemigen honorálták. A New York-i tőzsdén Jeff Immelt működése alatt a társaság részvényeinek árfolyama 29 százalékkal csökkent, szemben a börze egyik mértékadó indexével, az S&P 500-zal, amelynek értéke ez alatt megkétszereződött.

A társaság sokat vár attól, hogy az átszervezések során megnövelik a digitális technológia alkalmazásával gyártott termékeik súlyát, ezért ismét gyártanak szenzorokat és szoftvereket. Korábban már volt ilyen tevékenységük, de eladták a Honeywellnek. A GE nemrégiben megnyitotta Budapesten a hat Digitális Fejlesztési Központja egyikét Budapesten, és 400 új, ipariinternet-megoldásokkal foglalkozó IT-szakértő felvételét tervezi 2017 végéig. Joerg Bauer ezzel is igazolva látja, hogy a GE hosszú távra tervez Magyarországon.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page