top of page

Kapcsolatfüggő vagy? 9 jel, hogy segítségre van szükséged!

A kapcsolatfüggőség azt jelenti, hogy nem tudsz egyedül létezni. Másokban keresed a szerelmet, a szerelem érzését, vagyis egy másik emberben keresed a boldogságot. A kapcsolatfüggőség általában traumatikus szerelmi kapcsolatok következménye, vagy negatív szerelmi tapasztalatok után alakul ki, mint például egy szeretett személy elvesztése.

Alábbi cikkünkben felsoroljuk azt a 9 jelet, ami megmutatja, hogy kapcsolatfüggő vagy, és segítségre van szükséged.

1. Nagyon könnyen esel szerelembe!

Tekints vissza a romantikus kapcsolataidra. Ha többször voltál szerelmes, mint amennyi időt töltöttél egyedül, nagyon valószínű, hogy kapcsolatfüggő vagy. Azok a személyek, akik szeretnek mindig szerelmesek lenni, nagyon könnyen rátelepednek a partnerükre még a kapcsolat legelején. A kapcsolatfüggő emberek, még abban az esetben is, ha nagyon jól rendezik a dolgaikat, amikor egyedül vannak, ha szerelemre találnak, hajlamosak arra, hogy csak a partnerüktől függjenek. Teljesen elveszítik az önállóságukat és elvárják, hogy mindent a párjuk oldjon meg helyettük.

2. Pároddal maradsz még akkor is, ha boldogtalan vagy mellette!

A párkapcsolat függő nő mindig a párja mellett marad, akkor is, amikor nem működik jól a párkapcsolata. Ez a függőség pedig odáig is fajulhat, hogy elveszíti az önbecsülését és mártírként fog viselkedni a párkapcsolatban. Ha mindig könyörögtél régi partnereidnek, hogy maradjanak melletted még akkor is, ha nagyon csúnyán bántak veled, akkor valószínű, hogy kapcsolatfüggő vagy, és segítségre van szükséged.

3. Nem vonzódsz a párodhoz, hanem csak szükséged van rá!

Hatalmas különbség van a „szerelmesnek lenni a párodba” és a „kényszeríteni magad szeretni a párodat” között. Ha már a párod elvesztésének a gondolata is szorongást okoz, akkor szerelemfüggő vagy, azonban ha csak amiatt vagy a pároddal, mert szükséged van egy személyre, aki a mindennapokban segíteni tudjon neked és melletted legyen minden helyzetben, akkor nem is valós párkapcsolatról beszélhetünk, hanem kapcsolatfüggőségről.

4. Utálod az egyedüllétet!

Egy kapcsolatfüggő ember mindig keresni fogja a szerelmet, a támogatást és az elfogadást. Amikor pedig mindezt megszerzi, önszántából mindent felad. Ha alig lett vége a párkapcsolatodnak, de te máris egy másikba menekülsz, akkor tulajdonképpen szerelmes vagy a szerelem érzésébe, és utálsz egyedül lenni.

5. Amit te szerelemnek nevezel, mások megszállottságnak hívnak!

Egy kapcsolatfüggő ember esetében a szerelem megtapasztalása nem természetes módon történik. Az ők esetükben a szerelem általában megszállottságot vagy vágyat jelent, ami lassacskán a kapcsolatfüggő ember teljes életét behálózza. Egy ilyen ember az idő előrehaladtával nem fogja már tartani a kapcsolatot a barátaival, nem fogják érdekelni az anyagi javak, sem semmi más, csakhogy az adott párkapcsolatban maradjon.

6. A teljes energiádat a párkapcsolatba fekteted!

Ha folyamatosan a párodról beszélsz, ha nincs hobbid, ha egyfolytában csak a párodra gondolsz, akkor valószínű, hogy kapcsolat- és szerelemfüggő vagy. Teljesen természetes az, ha néha gondolsz a párodra, azonban ha minden pillanatban csak rá gondolsz, az azt jelenti, hogy nagy baj van.

7. Ha állandóan azt érzed, nem tudnál a szerelmed nélkül élni!

Amikor egy kapcsolatfüggő embernek egy új partnere lesz, rögtön azt fogja gondolni, hogy nem tudna élni nélküle. A legrosszabb elképzeld dolog pedig a partner elvesztése szokott lenni. Az az ember, aki ilyen jellegű függőségtől szenved, mindent képes feladni az életében, csak azért, hogy megtartsa a szerelmet és a párkapcsolatát.

8. Összekevered az érzelmek intenzitását a párkapcsolat intimitásával!

A szerelemfüggők összekeverik az érzelmek intenzitását az intimitással, ekkor pedig akár veszélyes párkapcsolatokba is belemehetnek. Éppen ezért, ha szerelemfüggő vagy, mindig viharos párkapcsolatokban találod magad, és soha nincs egy nyugodt perced. A párkapcsolatod pedig a következőképpen néz ki: szerelmi ciklus, szorongás, intenzív érzelmi kitörések. Ez olyan akárcsak egy drog.

9. Szorongástól szenvedsz, amikor arra gondolsz, hogy elveszítheted a párod!

Természetes az, ha aggódunk amiatt, hogy elveszíthetjük a szerelmünket. Azonban egy kapcsolatfüggő ember által érzett szorongás hatalmas méreteket tud ölteni. Az elvesztéstől való félelem a kapcsolatfüggő ember minden idejét elveszi és folyamatosan csak erre tud gondolni. A kapcsolatfüggőség pedig idővel teljesen

tönkreteszi az embert.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page