top of page

Iskolázatlanoknak nem járna többé jogosítvány

Persze, nem Magyarországon. Kötelező 11 osztály elvégzésétől tenné függővé a gépjárművezetői jogosítvány kibocsátását ezentúl a román kormány. A halálos kimenetelű balesetek jelentős csökkenését várják a szigorítástól. Úgy vélik, hogy csak olyanoknak szabad részt venni a közlekedésben, akik képesek a közlekedési szabályok megértésére – írja a propeller, a profit.ro román gazdasági hírportál információira hivatkozta.

A csütörtökön ismertetett tervezet célja – más közlekedésbiztonsági intézkedésekkel – az európai uniós irányelvnek megfelelően felére csökkentsék a halálos közúti balesetek számát Romániában az elkövetkező három évben.

Romániában az oktatási törvény szerint jelenleg az iskola előtti úgynevezett felkészítő osztály, illetve az elemi iskola nyolc osztályának és a középiskola első két osztályának elvégzése kötelező. Az iskolakötelezettség azonban 18 év felett megszűnik.

A bukaresti kormány tervezete alapján csak olyanok jelentkezhetnének ezentúl járműveze

tői vizsgára, akik nemcsak betöltötték a 18. életévüket, de el is végezték a kötelező 11 osztályt. Így akarják garantálni, hogy aki autót vezet, az rendelkezzen a közlekedési szabályok megértéséhez és elsajátításához szükséges értelmi képességekkel.

ROMÁNIA VEZETI AZ EU-BAN A HALÁLOS BALESETEK STATISZTIKÁJÁT

Romániában négyszer többen halnak meg az utakon, mint például Nagy-Britanniában, az áldozatok többsége 18-24 év közötti fiatal. Az okok között szerepel a korszerűtlen román úthálózat és közlekedési szabályok figyelmen kívül hagyása.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page