top of page

21 Babona 😱Karàcsony 🎄🎄🎄🎄


1. Ha Karácsonykor víz ömlik a lábaid elé, akkor bizony jövőre érkezik a gólya...

2. Karácsonykor az asztalra úgynevezett gazdasági és házi eszközök is kerültek, mint amilyen a gabona, magvak, széna, szalma. Az asztal leszedése után egyes vidékeken a magvakat a baromfiknak adták, hogy jól tojjanak vagy szépen gyarapodjanak.

3. Az ünnepi asztal maradékait, főleg morzsáit megőrízték, hogy később szükség esetén emberi és állati betegségeket gyógyítsanak velük. Morzsát akár a gyümölcsfák alá is szórtak, hogy azok termékenyek legyenek

következő évben. De olyan is van, hogy a karácsonyi asztalról összesöpört morzsát nem szabad kidobni az ünnepek vége előtt, mert megóvja a ház népét a betegségektől. A szemetet sehogy sem ajánlatos kivinni a házból, ugyanis a szeméttel együtt a szerencse is távozik. Az menü között mákos, lencsés vagy babos fogásnak is kell szerepelnie, mert sok pénzt jelentett annak, aki fogyasztott belőle. Éjjelre mindig hagytak az asztalon a mákos tésztából, hogy a hazalátogató halottaknak, angyaloknak legyen mit enniük. Aki pedig halat eszik, az úgy is fog előre haladni a karrierjében, egyenesen előre, mint hal a vízben. Ha a megtisztított hal pikkelyét a pénztárcájába teszi, akkor gazdagság is vár rá a következő évben.

4. A háziasszonynak végig kellett ülnie a vacsorát, mert a babona szerint így a következő évben jól kotlik majd a tyúk a tojásokon.

5. December 24-én a nők kitakarították és kisöpörték az egész házat. Mert egy régi hiedelem szerint az ördög beköltözik mindenhova, ahol kosz maradt. A fenyőfát is ezen a napon kell bevinni a lakásba, mert ha hamarabb tesszük, akkor kapzsiságunkkal felhívjuk a gonosz szellemek figyelmét. Viszont az ajtó fölé akasztott friss fagyöngy minden ártó szellemet és szándékot visszataszít.

6. Öltözz a legszebb ruhádba, hogy így biztosítsd a család békéjét, de vigyázz, hogy ne viselj semmi újat, mert az balszerencsét hoz.

7.Ha már mindenki jóllakott és elhagyta az asztalt, akkor is hagyj egy kis kenyeret az asztalon, hogy bőségesen legyen mit enni a következő évben. Éjfélkor azért még egyetek egy almát, ami jó egészséget hoz majd. Vagy éppen diót is törhettek a szokás szerint, és akinek a diója egészséges, az a következő évben nem lesz beteg, viszont a rossz dió gyengélkedést, betegséget jelez.

8. Ha karácsony estéjén gyertyát teszel az ablakba, és hagyod leégni, magadhoz hívod a jó szerencsét.9. Erdélyben, a mise ideje alatt be kellett csukni az összes ablakot és ajtót, ugyanis ilyenkor a boszorkányok állati alakot öltenek és így próbálnak bejutni a házakba, hogy rontást hozzanak.

10. A karácsonyfára aggatott gyümölcsök bő termést ígérnek, a csillogó fémgyöngyök, üvegdíszek, papírláncok az édeni kígyót jelképezik.

11. Az ünnepi abroszkendő is sokat számít, főleg akkor, ha szépen hímzett, vagy piros csíkos terítő, mivel a piros az öröm színe. Az ünnepi terítők varázserővel bírnak, ezért használják ezeket vidéken a gabona vetésénél, és ezekkel takarják le a beteget a gyógyulásért.

12. A briteknél, szenteste nehezen gyullad meg a tűz, az igen kedvezőtlen jel, mert ez rossz következő évre utal. Különösen balszerencsés, ha a karácsonyi fahasábot egy lúdtalpas asszony vagy egy kancsal férfi érintette meg. A karácsonyi fahasábot, egy az előző karácsonykor használt fadarabbal kell meggyújtani, ls aki így tesz, annak házába a gonosz nem tud bemenni.

13. A Göcsejiek szerint, szenteste az állatok emberi hangon beszélgetnek, és kibeszélik a ház népét. Jó ha odafigyelsz a házi kedvenceidre...14. Úgy tartják, hogy akik karácsony napján születettek, sohasem fognak szellemmel találkozni, és félnivalójuk sem lesz tőlük.

15. A csehek azt hiszik, szenteste csodák történnek és éjszaka megtudhatják, mit hoz a jövő. Nem kapcsolják fel a lámpákat, míg az első csillag fel nem jön. Az ünnepi asztal lábait összekötik egy kötéllel, hogy megvédjék a házat a betörőktől, sőt, az asztal alá egy tál fokhagyma is kerül, ami erőt ad. Az asztalra egy csupor mézet és páros számú terítéket tesznek, a páratlan szám ugyanis szerencsétlenséget hoz, a méz pedig elriasztja a gonoszt. Továbbá maradékot hagyni, szegénységre utal. A vacsora befejezése előtt nem illik felállni, és aki elsőként áll fel, elsőként hal meg, ezért az a szokás, hogy mindenki egyszerre áll fel az asztaltól. A vacsora után megetetik a háziállatokat, hogy ők se maradjanak éhen.

16. A svédek az elhunytakért gyertyát gyújtanak, - de ez itthon is szokásos - a norvégok a karácsonyfát körbetáncolják, az istállóba pedig egy csésze zabkását tesznek, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket. A finnek szaunázás után meglátogatják elhunytjaikat a temetőkben, és templomba mennek.17. A magyar néphitben számos halálra, szerelemre, időjárásra, termékenységre vonatkozó jóslat alakult ki. Például rossz ómen, karácsony és újév között mosni, mert akinek a ruhája a padláson szárad, hamarosan meghal. Az sem jó, ha a kimosott ruhát rúdon szárítják, mert a jószágok közül elpusztul egy szarvasmarha. Az a lány, aki egy kakast hall kukorékolni, hamarosan meg fog házasodni, viszont szinhli marad, aki egy tyúk kotkodácsolását hallja.

18. Az időjóslások egyik legismertebbje, a "Fekete karácsony, Fehér Húsvét" jóslata, vagyis ha karácsonykor nem esik a hó, húsvétkor fog havazni.

19. Egész biztosan férjhez akarsz menni? Darálj mákot Szenteste mákot darálsz és a következő évben megvalósul!

20. De állítólag hamarabb is férjhez mehetsz, ha Karácsonykor fonsz 7 fonalat, akkor ugyanis már Farsangkor elkelsz.

21. Szerencsét hoz, ha zoknikat akasztanak a ház kéményei mellé, bőséges újesztendő ígérkezik.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page