Budai Lotti Párizsban testközelből szemlélte a gyönyörű, díszes ruhákat!

Budai Lotti neve jól ismert a történelmi romantikus regények rajongói számára. Legújabb kötetével sem evezett túl messzire a történelmi romantikától, hisz gazdagon illusztrált, hatalmas kutatómunkát felölelő albuma a 17-18. századi hölgyek divat- és budoártitkaiba enged bepillantást.

Hetekig vezette a Rizsporos hétköznapok az előjegyzési sikerlistákat. Most hogy áll? Megnézted?

Nagy örömömre, már a megjelenés másnapján felkerült a sikerlistákra és azóta is szépen menetel. Így néhány nappal bemutató után épp a negyedik.

Miért éppen a 18-19. század? És miért Franciaország?

A divattörténet kapcsán gyakran szoktam emlegetni, hogy az nem egy véletlenszerűen fejlődő trend sorozat, hanem olyan folyamat, amelyet egy kor szépségeszményei, művészeti irányzatai és társadalmi változásai is befolyásolnak. Ezek pedig nagyon szépen bemutathatóak az említett időszak öltözékein. Gondolok például a Pompeii ásatások és az empire-szabású ruhák vagy, az ipari forradalom és az acélkrinolinok kapcsolatára. Ezekben az években pedig még egyértelműen a francia udvar, majd divattervezők diktálták a divatot a nyugati világban, így értelemszerűen került a francia divat a fókuszba.

Hol és hogy kutattál a hölgyek budoártitkai után?

Ahol csak lehetett: interneten, cikkeben, a szépszámú divattörténeti albumom és lexikonom lapjain. De egy korabeli írás, akár épp egy Jane Austin regény is sokat segíthet... Ezekből ugyancsak idézek vonatkozó részeket a könyvben, ha egy-egy a regényben is említett ruhadarab szóba kerül. Testközelből leginkább Párizsban találkoztam a bemutatott ruhákkal főleg jólelkű antikváriusok jóvoltából....

Szerinted mi a legérdekesebb az albumban?

Talán a színessége, és nemcsak a képekre gondolok. Nagyon figyeltem arra, hogy a könyv ne csak divatirányzatok és öltözködési szokások kronologikus felsorolásából álljon. A már említett regényrészletek mellett karikatúrák, történelmi vagy divattörténeti „fun-factek”, és más érdekességek is olvasmányosabbá, szórakoztatóbbá teszik a könyvet.

Számítottál rá, hogy ekkora érdeklődés lesz a korabeli francia divat iránt?

Azt hiszem, nem is a régi idők francia divatja, hanem az egész könyv mondanivalója vagy szellemisége az, ami az érdeklődés kulcsa: az oldal és a blog követői révén felfedeztem, mekkora igény lakozik az emberekben, arra, hogy szórakozva tanulhassanak, hogy olyan érdekeségekkel találkozzanak, amelyek egyszerre érdekesek és szemet gyönyörködtetőek is.

Úgy hallottam, lesz folytatása... abban mivel szeretnél foglalkozni?

Én nagyon remélem! Jelen terveim szerint, egy, a budoárok és szalonok világától elszakadó, és sokkal inkább a hétköznapokkal foglalkozó könyvvel fogom folytatni. Ugyanakkor, más korok divattörténeti bemutatásán is gondolkodom. De bármelyik lesz is, természetesen szórakoztató formában és gazdagon illusztrálva állítom össze azokat is. A könyvet itt tudod megrendelni: Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square

​N-music  Online Radio
Minden jog fentartva 2012-2020 ©  

  • b-facebook
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now